25 Kasım 2009 Çarşamba

'Dünyaya barışı, Köroğlu getirir'

Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias Sancez, Bahçeşehir Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada Köroğlu'nun mücadelesini örnek göstererek dünyaya barış ve silahsızlanma mesajı verdi.
Ülkesinin hemen yanında bulunan Honduras'ta yaşanan darbeyi de hatırlatan Sanchez, seçim sisteminin ve kurumların var olmasının demokrasinin devamı için yeterli olmayacağını, gençlere bu kavramların gerçek anlamlarının anlatılması gerektiğinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmi davetiyle Türkiye'ye gelen Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias Sanchez'e Bahçeşehir Üniversitesi'nde onursal doktora ünvanı verildi.
Tören öncesinde Birleşmiş Milletler'in 5 Aralık 1980 tarihli genel kurulunda kuruluşuna karar verilen Barış Üniversitesi (The University for Peace, UPEACE) ve Bahçeşehir Üniversitesi arasında da ikili akademik işbirliği protokolü imzalandı. Anlaşmayı Bahçeşehir Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, UPEACE adına ise rektör Emekli Büyükelçi John J. Maresca imzaladı. Anlaşmanın ardından Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Deniz Ülke Arıboğan ve Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Kostarika Devlet Başkanı Sanchez'e onursal doktorasını verdi.
Törende konuşan Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias Sachez, barış, silahsızlanma ve askeri harcamaların azaltılması, eğitim ve sağlık harcamalarının ise artırılması vurgusu yaptı. Konuşmasında ünlü Türk Destanı Köroğlu'ndan da örnekler veren Sanchez, Honduras'ta meydana gelen darbenin de tüm dünya demokrasilerine ders olması gerektiğini belirtti.
Konuşmasına Köroğlu destanından bahsederek başlayan Kosta Rika Devlet Başkanı Sanchez, acımasız bey tarafından gözleri kör edilen babasının intikamı için beye karşı ayaklanan Köroğlu'nun beyin ordusunun tüfek kullanmaya başlamasının ardından, "Düşman geldi tabur tabur dizildi, alnımıza kara yazı yazıldı, tüfek icat oldu mertlik bozuldu, eğri kılıç kınında paslanmalıdır." sözleriyle savaştan vazgeçtiğni belirten Sanchez, "Köroğlu bu kısır döngünün sala sona ermeyeceğini anlar. Yapacağı hiçbir şey adaleti tekrar tesis edemeyecektir." şeklinde konuştu.
Köroğlu'nun bu sözlerinin asırlardır insanoğlunun kulaklarında çınlamakta olduğunu belirten Sanchez, dünyanın birçok bölgesinde üzerinden asırlar geçmiş olmasına rağmen Köroğlu'nun şahit olduğu aralıksız şiddetin devam ettiğini ve yeryüzündeki savaşın Köroğlu'nun hiç hayal bile edemeyeceği düzeye yükseldiğini aktardı. Sanchez, "Savaş oyuncakları kralların düş dünyalarındaki etkilerini devam ettirmişlerdir. Çok fazla ulus barış yerine savaşı seçmiştir. Çok fazla sayıda ulus kısıtlı kaynaklarını yaratma yerine yok etmeye harcamış vatandaşların alınlarına kara kederin harflerini yazmışlardır. Köroğlu destanı sorunlu bir geleceği doğru bir şekilde tahmin etmiştir. Ancak bir şey hakkında yanıldı. Cesaret kaybedilmedi. Hala dünyada varlığını sürdürüyor. Tabi ki savaş anında gösterdiklerinden daha farklı bir cesaret istiyorum. Silaha sarılmadan, onun yerine silahları bırakma cesaretinde bahsediyorum."
Kosta Rika devletinin 1948 yılında aldığı kararla ordusunu gönüllü olarak kaldırdığını hatırlatan Sanchez, bunun ülkesi için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Ülke olarak bu tarihten sonra askeri harcamalarını sağlık, eğitim ve ülke kalkınmasına harcandığını belirten Sanchez, dünyadaki diğer ülkeleri de silahsızlanma ve ordu kaynaklarının kısıtlanmasına davet etti. Kurtuluş Savaşı'nın ardından "Yurtta Barış Dünyada Barış" sloganını bütün dünyaya duyuran Mustafa Kemal Atatürk'ün mesajının da önemine değinen Sanchez, "Yokuş aşağı hızlıca şiddete batmak yerine diyalog yolunu seçmekten bahsediyorum.Ulusal sloganınızı gerçekleştirme cesaretinden yurtta barış dünyada barış. İnsanlığın geri kalanı aptalca bir ölüm marşı söylerkendaha iyi bir gelcek için güçlü net bir şekilde sesini yükselten yalnız şairin cesaretinden bahsediyorum." şeklinde konuştu.
Silahsızlanma, askeri harcamaların kısıtlanması ve özgürlük fikirlerinin sadece meclis koridorlarında kalmaması gerektiğini belirten Nobel ödüllü Devlet Başkanı Sanchez, Honduras'ta yaşanan darbenin tüm toplumlara ibret olması gerektiğini belirtti. Sanchez, "Bu olaylar tiranlık üzerinde demokrasinin zafer kazanması için, seçimlerin yapılmasının yada kurumlar yaratılmasının yeterli olmadığı gibi acı bir gerçeği göstermiştir. Politik süreçlerimizi katarak çocuklarımıza bu kelimelerin gerçek anlamını öğretmeliyiz. Onlara bir ülkenin kaderinin sadece liderlerine değil ancak genç ve yaşlı her bir vatandaşın onların seslerine ve oylarına bağlı olduğunu göstermeliyiz." ifadelerini kullandı.
Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias Sanchez'in üniversitelerine gelmesinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirten Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Deniz Ülke Arıboğan da, Latin Amerika'nın 2 tirilyon dolar gayri safi milli hasıla ve 700 milyar dolar dış ticaret hacmi bulunan çok sayıda ülkeden oluştuğuna dikkat çekti. Türkiye'nin 1997 yılında Latin Amerik'ya yönelik açılım politikası belirlediğini 2006 yılında bu açılım planının tekrar faaliyete konulduğunu vurgulayan Arıboğan, "Sayın Oscar Sanchez'e takdim edilecek onursal doktora sadece Türkiye ve Kosta Rika arasındaki ilişkiler açısından değil, Bahçeşehir Üniversitesi için önemlidir." ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder